Kohti hyvinvoivaa huipputiimiä

Edellisessä blogikirjoituksessani oli asiaa psykologisesta turvallisuudesta työpaikalla. Tänään pohditaan sitä, mitä siihen tarvitaan, että työyhteisö pääsee kehittymään turvattomasta huipputiimiksi. Käsittelen tässä Bruce Tuckmanin Forming, Storming, Norming ja Performing -mallia, joka kuvaa hyvin näitä vaiheita.


Hyvään yhteistyöhön kuuluu se, että arvostetaan toisia ja ollaan kiinnostuneita heistä, halutaan uudistua ja oppia lisää, pystytään puhumaan asioista ja luottamaan toisiin, käsitellään myös työssä nousevia tunteita sekä nostetaan esiin onnistumisia.


  • Kun tiimiä kootaan, on epävarmuus ihan tavallinen olotila. Siinä tunnustellaan, miten tässä ryhmässä ollaan. Alussa työyhteisö kohtaa sekä uusia mahdollisuuksia että haasteita. Jäsenen toiminta on keskenään aika muodollista ja tiimin vetäjän toiminnalla on suuri merkitys. Voi olla, että tiimin perustehtävä on vielä osin kirkastumatta ja toiminnan keskeiset tavoitteet selkiytymättä. Tiimin jäsenet hakevat omaa paikkaansa ja rooliaan työporukassa. 

  • Kun porukka tutustuu toisiinsa, esiintyy usein kuohuntaa, jossa testataan ja haastetaan toisia ja saattaa muodostua erilaisia klikkejä. Tiimin jäsenet ottavat kantaa tiimin sisäiseen erilaisuuteen ja hakevat samalla porukan sisäistä hierarkiaa. Tässä kohtaa usein kritisoidaan myös tiimin vetäjää ja suvaitsevuuden sekä kärsivällisyyden merkitys kasvaa. Yhdessä tekeminen vahvistaa luottamusta vahvistamalla myös keskinäistä turvallisuuden tunnetta ja kykyä käsitellä mielipide-eroa. 

  • Kuohunnan tasaantuessa työyhteisön roolit vakiintuvat ja yhteistoiminta alkaa sujua. Tekemiseen tulee selkeys ja siihen samoin kuin päämäärään keskitytäänkin jo enemmän kuin ihmisten välisiin asioihin. Tässä vaiheessa työyhteisön yhteistyökyky ja joustavuus erilaisuutta kohtaan paranevat. Jäsenet pystyvät joustamaan omista mielipiteistään ja hakevat yhteistä toimintamallia neuvottelemalla. Tiimille voi olla haastavaa ottaa seuraavaa askelta kehittymisessä, koska se voi palauttaa tiimin jollekin aiemmista tasoista.

  • Kun näitä haasteita selätetään ja työyhteisön tekeminen tästä vielä hioutuu, aletaan puhua jo huipputiimin toiminnasta. Ryhmä kehittyy koko ajan, se saa asioita aikaan ja pystyy näkemään työssään isoja kokonaisuuksia. Tiimin ilmapiiri on vapautunut ja sen jäsenten välinen yhteistyö toimii joustavasti. Porukassa jokainen tietää paikkansa. Myös eriävät mielipiteet kerrotaan avoimesti ja ristiriidat pystytään ratkaisemaan. Se mahdollistaa ryhmän keskittymisen tavoitteelliseen tekemiseen. Työyhteisön tekemisessä korostuu tässä kohtaa jatkuvan parantamisen tarve ja yhteinen vastuu kehittämisestä.  

  • Nykyään yhä enenevissä määrin työryhmät kokoontuvat myös jonkin projektin äärellä, jolloin kuvioon tulee viideskin vaihe, päätös. Silloin tunnetaan usein haikeutta, ylpeyttä ja iloa projektin saamisesta maaliin.

Missä kohtaa tätä matkaa teidän työyhteisönne on juuri nyt?

Me teemme Kohtaamiskalliolla työtä mahdollistamalla työyhteisöjen kehittymistä turvallisiksi huipputiimeiksi, missä jokaisen työryhmän jäsenen on hyvä toteuttaa ammatillista osaamistaan.

 Ota yhteyttä – jutellaan siitä, miten voimme yhdessä kehittää teidän työyhteisöänne kohti huipputiimiä!

Sanna Hukkanen

Työnohjaaja, tunnetaitovalmentaja ja työyhteisösovittelija pohtii turvallisen ja tehokkaan tiimin ominaisuuksia.

Edellinen
Edellinen

Traumatietoinen työote

Seuraava
Seuraava

Taakkasiirtymät työyhteisössä